Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Τι άλλαξε μετά από 10 χρόνια...


Καλές προθέσεις υπήρξαν και υποσχέσεις δόθηκαν απο τον τον Δήμαρχο Αμαρουσίου .

Αποτελέσματα θα υπάρξουν…;;;

Αναμονή και υπομονή για τα τελευταία, μέχρι τότε ας θυμηθούμε ένα δημοσίευμα πριν 10 χρόνια για το ίδιο θέμα, από την «Αμαρυσία» του Φεβρουαρίου 2007 με τίτλο "Ανάπλαση ρέματος στο Πολύδροσο",  που μοιάζει τόσο επίκαιρο λες και αφορά το σήμερα… 

Ο αναφερόμενος στο δημοσίευμα αυθαίρετος διανοιγμένος δρόμος, σήμερα είναι η προέκταση της οδού Φραγκοκλησίας προς Λ.Πεντέλης διανοιγμένος απο τον Οκτώβριο 2014. 

Από την επίσκεψη - αυτοψία του Αντιδήμαρχου Πρασίνου  Αμαρουσίου κ. Νώντα Γαρδέλη,  με μέλη των ΔΣ των Συλλόγων


Ανάπλαση ρέματος στο Πολύδροσο

 Αμαρυσία, Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 

Συμμετοχή στην ανάπλαση και ανάπτυξη της περιοχής κατά μήκος της ρεματιάς Χαλανδρίου θα έχει ο Δήμος Αμαρουσίου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ένταξη στο διαδημοτικό Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης (ΠΚΣΑ), με τη συμμετοχή των Δήμων Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Μελισσίων και Πεντέλης. Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του ρέματος Πεντέλης - Χαλανδρίου – Ρεματιά: Το πράσινο της ζωής μας» και η απόφαση του Σώματος έχει να κάνει με την έγκριση υποβολής προμελέτης, που θα εκπονηθεί για το κομμάτι του ρέματος το οποίο αναλογεί στον κάθε Δήμο (σ.σ. στην περίπτωση του Αμαρουσίου για την περιοχή του Πολύδροσου). Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, οι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν συνολικά με 4,5 εκατ. ευρώ για το στάδιο της προμελέτης, χρήματα που θα προέλθουν από τα μέτρα «Μελέτες Ωρίμανσης και Προετοιμασίας» των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Εκτός των Δήμων, στο σχήμα θα συμμετάσχουν επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως τεχνικός σύμβουλος.

Ο κ. Γ. Πατούλης κλήθηκε από τους συναδέλφους του Κ. Ρώτα, Στ. Ραγκούση, Γ. Συκαμιώτη και Αλ. Μπρέγιαννη να γίνει πιο αναλυτικός ως προς τις παρεμβάσεις, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής ζημιάς στο ρέμα. Απαντώντας, διευκρίνισε ότι πρόκειται για προμελέτη, η οποία θα καταλήξει στην τελική μελέτη για το είδος των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν, «άρα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας». Μάλιστα, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ολιγωρία της απελθούσας διοίκησης, τονίζοντας ότι «το σχέδιο αυτό βρίσκεται από τον περασμένο Ιούνιο στα γραφεία των άλλων Δήμων, ενώ εμείς δεν βρήκαμε τίποτα στα γραφεία μας». Και πρόσθεσε: «Ήταν ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος που με πληροφόρησε για το θέμα και το φέρνουμε την ύστατη στιγμή για ψήφιση (σ.σ. την επόμενη μέρα εξέπνεε η προθεσμία υποβολής), προκειμένου να μπούμε κι εμείς στο τρένο και να μη βλέπουμε τους άλλους Δήμους να προχωρούν δίχως το Μαρούσι».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Μάριος Μαραγκάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο πάγιο αίτημα των Μαρουσιωτών για οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων, για να προσθέσει: «Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα γίνουν σε ένα μήκος περίπου 25 χιλιομέτρων, ώστε να οριοθετηθεί και να ομορφύνει το ρέμα, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με σπάνια πανίδα. Ταυτόχρονα, θα αναδειχθούν και τα ουκ ολίγα νεοκλασικά κτήρια που βρίσκονται κατά μήκος του». Για να προσθέσει ο ομόλογός του Στέφανος Τσιπουράκης: «Έτσι κι αλλιώς, αν η μελέτη δεν πληροί τους σχετικούς όρους, δεν θα γίνει δεκτή από το υπουργείο. Είναι όμως απαραίτητο, ένας μεγάλος Δήμος όπως το Μαρούσι να έχει λόγο σε αυτές τις παρεμβάσεις και να πρωτοπορεί σε ανάλογες δράσεις».

Να σημειωθεί εδώ ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ρέματος, που βρίσκεται στην περιοχή του Πολύδροσου, είναι ήδη σε πολύ καλή κατάσταση, μετά από τα έργα που έγιναν στις πρώτες περιόδους της δημαρχίας Τζανίκου και τα οποία στοίχισαν τότε γύρω στα 400 εκατ. δραχμές. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που εικονίζεται στη φωτογραφία που συνοδεύει το ρεπορτάζ. 

Ωστόσο, ένα τμήμα του ρέματος, το οποίο σκεπάστηκε από την Αττική Οδό, παραμένει αδιαμόρφωτο πλην του σημείου που έχουν τοποθετηθεί οι αγωγοί της Αττικής Οδού. Σε αυτό το σημείο δε έχει ανοιχθεί αυθαίρετος δρόμος που συνδέει τη Λ. Πεντέλης με την οδό Φραγκοκκλησιάς, τη διάνοιξη του οποίου έχουν μπλοκάρει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν ο Σύλλογος Πολύδροσου και άλλοι Μαρουσιώτες στο ΣτΕ.

Γιάννης Μπεθάνης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου